Beoordeeld met een 9.4 door Klantenvertellen.nl

Hoe wordt kinderalimentatie berekend?

3 december 2024

Bij een scheiding wil je er zeker van zijn dat je kind er financieel niet op achteruitgaat. Kinderalimentatie zorgt ervoor dat de kosten die tijdens het samenwonen aan het kind besteed werden, ook na de scheiding gedekt blijven. Maar hoe wordt kinderalimentatie precies berekend? In deze blog leggen we het stap voor stap uit volgens de landelijke Trema-normen.

Benieuwd hoe de mediators van Bmiddl.nl jou kunnen helpen?

Neem direct contact met ons op

Wat is kinderalimentatie?

Kinderalimentatie is het bedrag dat je na een scheiding betaalt voor het onderhoud van je kind(eren). Hiermee zorg je ervoor dat je kind dezelfde financiële ondersteuning krijgt als voor de scheiding. Het uitgangspunt is dat beide ouders naar draagkracht bijdragen. Bij Bmiddl.nl gebruiken we de Trema-normen om dit eerlijk en zorgvuldig te berekenen.

Waarmee berekenen we kinderalimentatie bij Bmiddl.nl?

Met een berekeningsprogramma, dat de landelijke Trema-normen volgt, berekenen we de kosten van het kind (de behoefte) en wat elke ouder na de scheiding te besteden heeft voor het kind (de draagkracht). Voordat we starten, bepalen we samen met jullie welke gegevens in het programma worden ingevoerd, zodat de uitgangspunten voor beide ouders helder zijn.

Het programma houdt rekening met de kosten van het kind, de draagkracht van beide ouders en de zorgverdeling. Zo wordt duidelijk wie welk deel van de kosten moet dragen. Het kindgebonden budget, dat één van de ouders aanvraagt, wordt bij de draagkracht opgeteld. Dit betekent dat jullie hier allebei van profiteren. We begeleiden jullie door elke stap en leggen uit wat er gebeurt als er in de toekomst iets verandert, zoals wijzigingen in inkomen of zorgverdeling.

De stappen voor het berekenen van kinderalimentatie

Het berekenen van kinderalimentatie is één van de onderdelen die deel uitmaakt van ons stappenplan ‘Scheiden in 5 stappen’. Om de kinderalimentatie te berekenen volgen we een duidelijk stappenplan. Dit zorgt voor overzicht en helpt ons om op een eerlijke manier de kosten te verdelen. Hieronder leggen we de 4 stappen uit die we samen met jullie doorlopen.

Stap 1: behoeftebepaling – Wat zijn de kosten van het kind?

Ga je scheiden met kinderen? De eerste stap bij het berekenen van kinderalimentatie is dan het bepalen van de behoefte van het kind. Dit gebeurt op basis van het netto gezinsinkomen vóór de scheiding.

Netto gezinsinkomen bepalen

Het netto gezinsinkomen van vóór de scheiding vormt de basis voor het berekenen van de behoefte van je kind. Eerst wordt het bruto-inkomen van beide ouders vastgesteld. Samen met de mediator bepaal je wat een representatief uitgangspunt is. Dit kan bijvoorbeeld de laatste jaaropgave zijn van je werkgever of de winst uit onderneming als je zzp’er bent. In uitzonderlijke situaties, zoals een inkomen dat door de coronapandemie fluctueerde, kan er in overleg een ander representatief jaar worden gekozen.

Correcties op het bruto-inkomen

De mediator berekent vervolgens wat er van het bruto-inkomen netto per maand overblijft. Hierbij wordt rekening gehouden met:

  • Inkomstenbelasting
  • Heffingskortingen

Dit netto gezinsinkomen vormt de basis voor de behoeftebepaling. Bij een gezinsinkomen boven de € 6.000,- per maand wordt het inkomen voor de berekening gemaximeerd.

Kosten van het kind vaststellen

Bij het berekende netto gezinsinkomen hoort een gemiddeld uitgavenpatroon voor een kind, dat wordt vastgesteld door het Nibud. Deze standaard wordt gebruikt om de kosten van het kind vast te stellen. Daarnaast wordt er rekening gehouden met het aantal kinderen in het gezin, omdat dit invloed heeft op de uiteindelijke berekening.

Stap 2: draagkrachtbepaling – Wat kan iedere ouder betalen?

In de tweede stap wordt gekeken naar wat iedere ouder na de scheiding kan betalen. Dit wordt de draagkracht genoemd.

Inkomsten na de scheiding

De mediator berekent wat jullie beiden na de scheiding aan inkomen overhouden. Hiervoor worden recente loonstroken of een prognose van de winst uit onderneming als uitgangspunt genomen. Het bruto-inkomen van beide ouders wordt gecorrigeerd voor onder andere:

  • Belastingen en heffingskortingen
  • Vakantiegeld, 13e maand en eindejaarsuitkering
  • Pensioenpremie
  • Correcties voor meer of minder werkuren

Als het inkomen door variabele bonussen wordt aangevuld, wordt in overleg bepaald of deze wel of niet worden meegenomen in de berekening.

Woonlasten en levensonderhoud

Van het bruto-inkomen worden vaste kosten afgetrokken om de draagkracht te berekenen. Hier wordt onder andere rekening gehouden met:

  • Een vast bedrag voor noodzakelijke kosten van levensonderhoud van de ouder zelf (de bijstandsnorm)
  • 30% van het inkomen voor woonlasten (huur, hypotheek, eigenaarslasten, verzekeringen)
  • 30% gereserveerd voor overige uitgaven van de ouder zelf

Beschikbare draagkracht voor het kind

Van het netto inkomen blijft 70% beschikbaar voor de kosten van je kind. Daarnaast wordt het kindgebonden budget, dat je voor je kind kunt aanvragen, opgeteld bij het inkomen van de ouder die het ontvangt. Hierdoor profiteren beide ouders indirect van het kindgebonden budget, omdat het de draagkracht van de ontvanger vergroot. Zo bepalen we welk deel van de kosten elke ouder moet bijdragen.

Stap 3: zorgverdeling – Hoeveel tijd brengt het kind bij iedere ouder door?

Een belangrijk aspect van de kinderalimentatieberekening is de zorgverdeling. Hoeveel tijd het kind bij iedere ouder doorbrengt, bepaalt mede de verdeling van de kosten.

Co-ouderschap of omgangsregeling?

De zorgverdeling wordt vastgesteld door te kijken naar de tijd die het kind bij elke ouder doorbrengt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen:

  • Co-ouderschap: een zorgverdeling van 50/50
  • Omgangsregeling: een zorgverdeling van 70/30 of anders

Bij co-ouderschap dragen beide ouders evenveel zorg en delen zij ook evenredig de kosten. De kosten die beide ouders maken wanneer het kind bij hen verblijft, worden de kosten ‘achter de voordeur’ genoemd.

Stap 4: verdeling van kosten buiten de voordeur

In de laatste stap kijken we naar de verdeling van de overige kosten, de zogeheten ‘kosten buiten de voordeur’. Dit zijn kosten die niet direct in het huishouden worden gemaakt, maar die wel voor het kind zijn, zoals schoolkosten of sportbijdragen.

Co-ouderschap

Bij co-ouderschap wordt berekend wat beide ouders nog overhouden nadat ze de kosten in hun eigen huishouden hebben betaald. Dit bedrag wordt gestort op een gezamenlijke kinderrekening, van waaruit de kosten voor het kind worden betaald.

Omgangsregeling

Bij een omgangsregeling wordt berekend wat de ouder waar het kind niet woont, overhoudt na de zorgkorting. Dit bedrag vormt de kinderalimentatie die aan de andere ouder wordt betaald. Zo wordt ervoor gezorgd dat de kosten voor het kind eerlijk worden verdeeld, ongeacht waar het kind het meeste verblijft.

De rol van de mediator

Een mediator ondersteunt je tijdens het volledige proces van het berekenen van kinderalimentatie. Hoewel dit soms ingewikkeld kan zijn, zorgt de mediator ervoor dat jullie beiden op een eerlijke en duidelijke manier inzicht krijgen in alle financiële verplichtingen na de scheiding, waaronder de kinderalimentatie.

Eerlijke uitgangspunten en flexibiliteit

De mediator helpt bij het bepalen van de juiste uitgangspunten en legt in duidelijke stappen uit hoe de berekening tot stand komt. Door deze begeleiding kunnen ouders goed geïnformeerde beslissingen nemen en eventueel afspraken maken die beter bij hun persoonlijke situatie passen.

Daarnaast legt de mediator uit wat de gevolgen zijn als er in de toekomst veranderingen optreden, bijvoorbeeld als het inkomen van een van de ouders wijzigt of de zorgverdeling verandert.

Een mediator van Bmiddl.nl begeleidt je door het proces

Het berekenen van kinderalimentatie kan ingewikkeld zijn, maar met de hulp van een mediator wordt dit proces duidelijk en eerlijk voor jullie beiden. De mediator zorgt ervoor dat alle factoren, zoals de draagkracht van beide ouders en de zorgverdeling, op een transparante manier worden meegenomen tijdens het bemiddelingsproces.

Neem contact op met een mediator

Heb je vragen over de berekening van kinderalimentatie tijdens het bemiddelingsproces? Bel of mail een van onze mediators direct of vul een contactformulier in. We nemen zo snel mogelijk contact met jou op. Je vindt onze mediators door het hele land.

Benieuwd hoe de mediators van Bmiddl.nl jou kunnen helpen?

Neem direct contact met ons op

Overige relevante onderwerpen

Deel dit bericht

    • Binnen 1 week een eerste afspraak.
    • Volledige begeleiding.
    • Alleen ervaren mediators
    • Kwaliteit en maatwerk.