Kan ik scheiden zonder advocaat?
Scheiden is een ingrijpend proces, zowel emotioneel als financieel. Veel mensen vragen zich af of ze kunnen scheiden zonder een advocaat, omdat ze zich zorgen maken over de kosten en de mogelijke strijd die een advocaat met zich mee zou brengen. In deze blogpost leggen we uit wanneer het wel of niet nodig is om een advocaat in te schakelen en welke rol mediation hierin kan spelen.
Benieuwd hoe de mediators van Bmiddl.nl jou kunnen helpen?
Waarom overwegen mensen te scheiden zonder advocaat?
De vraag of je zonder advocaat kunt scheiden komt vaak voort uit angst voor hoge kosten en het vermijden van een vechtscheiding. Advocaten worden vaak geassocieerd met dure juridische procedures en strijd. Maar hoe zit dat precies?
Scheiden brengt sowieso extra kosten met zich mee, omdat er van één naar twee huishoudens gegaan wordt. Dat is altijd duurder. Toch is het belangrijker om je scheiding goed te regelen, dan om het zo goedkoop mogelijk te doen. Een goed geregelde scheiding kan namelijk voor een stabiele financiële toekomst zorgen. Dit zijn eenmalige kosten, terwijl de gevolgen van een slecht geregelde scheiding langdurig kunnen zijn.
Ontdek direct of je kan scheiden zonder advocaat
Hoe kan een scheiding zonder advocaat geregeld worden?
Een advocaat hoeft niet altijd een grote rol te spelen in het scheidingsproces. Als jullie in goed overleg afspraken kunnen maken over financiën en de kinderen, dan kan een mediator jullie hierbij ondersteunen. De mediator helpt met het opstellen van het echtscheidingsconvenant en, indien van toepassing, een ouderschapsplan. In dit geval is de rol van de advocaat beperkt tot het indienen van jullie gezamenlijke verzoek tot scheiding bij de rechtbank. De mediator regelt het inschakelen van de advocaat en de kosten hiervan zijn inbegrepen in het mediationproces.
Mediation zorgt ervoor dat jullie samen kunnen overleggen en afspraken maken die voor jullie beiden werken. Dit legt een goede basis voor de toekomst, omdat jullie beiden achter de afspraken staan. De kans op een langdurige strijd is dan kleiner.
Wanneer heb je een advocaat nodig?
Er zijn situaties waarin een advocaat noodzakelijk is, bijvoorbeeld als het niet lukt om in overleg afspraken te maken. In dat geval worden de afspraken door één advocaat of door twee advocaten voor jullie geregeld. Dit betekent dat er meer juridische uren in rekening gebracht zullen worden en dat de kans op conflict groter is. Hoewel dit niet altijd leidt tot een vechtscheiding, ligt de nadruk in dit geval meer op juridische rechten dan op gezamenlijke afspraken.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je een rechter nodig hebt om een huwelijk officieel te ontbinden. Ook bij een scheiding van tafel en bed is een advocaat nodig, hoewel dit vaak wordt verward met simpelweg apart wonen.
Situaties waarin je een advocaat nodig hebt
Getrouwd: het huwelijk moet worden ontbonden door een rechter, ook als jullie in goed overleg uit elkaar gaan. De mediator schakelt een advocaat in om het gezamenlijke verzoek tot ontbinding in te dienen.
Ga naar de beslisboom voor deze situatie
Geregistreerd partnerschap met minderjarige kinderen: ook in dit geval moet een rechter het partnerschap ontbinden.
Ga naar de beslisboom voor deze situatie
Scheiding van tafel en bed: dit proces is juridisch gezien vergelijkbaar met een gewone scheiding, waarbij de rechter betrokken is.
Ga naar de beslisboom voor deze situatie
In bovenstaande gevallen helpt de mediator jullie met het inschakelen van een advocaat, en de kosten zijn in dit soort situaties meestal beperkt.
Wanneer kun je scheiden zonder een advocaat?
In sommige gevallen is het mogelijk om zonder advocaat te scheiden. Dit kan bijvoorbeeld als jullie geregistreerd partners zijn zonder minderjarige kinderen, of wanneer jullie samenwonen en uit elkaar gaan. In deze gevallen is er geen rechterlijke ontbinding nodig en kan een mediator helpen om afspraken op papier te zetten.
Situaties waarin je geen advocaat nodig hebt
Geregistreerd partnerschap zonder (minderjarige) kinderen: het partnerschap kan zonder rechterlijke tussenkomst worden ontbonden, en alleen een notaris of advocaat hoeft het convenant te ondertekenen.
Ga naar de beslisboom voor deze situatie
Samenwonend met een samenlevingscontract: bij een beëindiging van samenwonen hoeft er geen advocaat of rechter betrokken te zijn, tenzij jullie dat willen om afspraken over bijvoorbeeld kinderalimentatie juridisch afdwingbaar te maken.
Ga naar de beslisboom voor deze situatie
Ontdek of je in jouw situatie zonder advocaat kunt scheiden met een van onze beslisbomen
Het scheidingsproces kan ingewikkeld zijn, maar je hebt niet altijd een advocaat nodig. Met een van onze beslisbomen ontdek je snel en eenvoudig of het in jouw situatie mogelijk is om zonder advocaat te scheiden. Volg de stappen en zie welke opties er zijn, of mediation voor jullie een goede keuze is, en wanneer een advocaat toch nodig is.
Beslisboom #1: we zijn getrouwd
Beslisboom #2: we zijn geregistreerde partners
Beslisboom #3: we wonen samen en hebben een samenlevingscontract
Hulp nodig bij het regelen van jullie scheiding?
Bij Bmiddl.nl ondersteunen we jullie graag tijdens het scheidingsproces. Als jullie in goed overleg afspraken kunnen maken, dan regelen wij de juridische kant met een advocaat, zodat jullie de scheiding soepel en zonder extra kosten kunnen afronden. Lukt dat niet, dan helpen we jullie verder met het inschakelen van de juiste juridische ondersteuning.
Heb je vragen? Wij hebben de antwoorden!
Wil je meer weten over scheiden zonder advocaat of ben je benieuwd naar wat mediation voor jullie kan betekenen? Bel ons op 085 130 25 15 of stuur een e-mail naar info@bmiddl.nl en stel al je vragen.
Je kunt ook direct ons contactformulier invullen om een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan te vragen met de Bmiddl.nl-mediator van jouw keuze. We nemen zo snel mogelijk contact met jou op. Je vindt onze mediators door het hele land.
Benieuwd hoe de mediators van Bmiddl.nl jou kunnen helpen?