Scheiden en de woning

Beoordeeld met een 9.4 door Klantenvertellen.nl

Van onmogelijkheden naar mogelijkheden

Natuurlijk is het in het begin vaak nog onduidelijk wat jullie mogelijkheden zijn.
Daarbij is de vertrouwde omgeving van jullie woning belangrijk: de vaste basis die vaak symbool staat voor alles wat je samen hebt meegemaakt. Het roept emoties op. Zoals Marco Borsato zong: “Het huis van onze liefde is onbewoonbaar verklaard.” Geen wonder dat de verleiding bestaat om zo snel mogelijk met de hypotheekadviseur om de tafel te gaan zitten. Maar is dit ook verstandig?

Samen met onze mediator maken we een plan. Dat betekent dat we eerst gaan kijken naar jullie wensen en de bijbehorende mogelijkheden.

Binnen 1 week een eerste afspraak

Hebben jullie een koopwoning?

Dan zijn er 3 mogelijkheden:

  1. Eén van jullie neemt de woning over
  2. De woning wordt verkocht
  3. De woning blijft onverdeeld

 

"In een wirwar van wetten en regelgeving wist Leonard ons naar volle tevredenheid duidelijkheid te verschaffen"
F. van Dijk, Klantenvertellen.nl
"Anne Marie is een warm en fijn mens, en een kundige mediator. Ze neemt de tijd om je te leren kennen, geeft inzichten in de mogelijkheden en consequenties, en zorgt voor een overzichtelijk scheidingsproces."
"Scheiding is voor niemand fijn maar Bmiddl heeft heel veel stress uit handen genomen en heel fijn geholpen."

1. Eén van beiden neemt de woning over

Om te weten of je de woning kunt overnemen, moet je een aantal zaken nagaan. Een bank of hypotheekadviseur kan je pas zekerheid geven als de echtscheiding is afgerond. Dan zien zij welke verplichtingen jullie naar elkaar en naar derden toe hebben. Het gaat dan om bijvoorbeeld de partneralimentatie, eventuele schulden die terugbetaald moeten worden, of hoe jullie het pensioen verdelen.

Tegelijkertijd doen we een aanname rondom de woonlasten bij het maken van de alimentatieberekening. Deze aanname is belangrijk zodat jullie met de uitkomst van die alimentatieberekening weer naar de adviseur toe kunnen. Aan de hand van deze berekening, je werkgeversverklaring en de taxatie van de woning, kan de adviseur inschatten of de overname haalbaar, onmogelijk of daar tussenin zit.

Vaak is een eerste gesprek met een hypotheekadviseur of bij een bank gratis en vrijblijvend. We adviseren je daarom om niet te vroeg op gesprek te gaan. Zonder alle nodige gegevens kan namelijk niet alles uit het gesprek halen. Jullie mediator kan aangeven wanneer het verstandig is om te gaan.

De mediator gaat soms mee naar dit gesprek, of bereidt het gesprek met een adviseur met jullie voor. Soms is er vanuit de mediator, op jullie verzoek en met jullie toestemming, direct contact met een adviseur bij vragen.
Ook als blijkt dat één van beiden de woning over kan nemen, is er vaak nog contact hierover met de mediator. Het luistert vrij nauw om dit goed te beschrijven in het convenant.

2. De woning wordt verkocht

Als geen van beiden de woning over kan nemen, dan kan de woning worden verkocht. Jullie maken afspraken over hoe deze verkoop er uit zal zien: per wanneer, hoe de makelaar wordt geselecteerd, wat de vraagprijs zal zijn en welke prijs voor jullie acceptabel is. Ook wordt vastgelegd hoe om te gaan met de over- of onderwaarde.

3. De woning blijft onverdeeld

Je ‘koopt’ als het ware tijd. Je blijft gezamenlijk nog voor bijvoorbeeld 2, 3 of 5 jaar eigenaar van de woning. Dat heeft voor- en nadelen. Deze mogelijke gevolgen worden uitvoerig met jullie besproken.

Als je huis momenteel onder water staat of als je verwacht in de toekomst meer te gaan verdienen, kan het prettig zijn te wachten met de beslissing rondom het huis. Ook als het belangrijk is voor jullie om de kinderen nog een aantal jaren in de gezamenlijke woning te laten wonen, kan dat een argument zijn om te wachten.

 

“Laat jullie kinderen opgroeien in het ouderlijk huis.”

Een afweging hierbij is dat jullie beiden aansprakelijk blijven voor de gehele hypotheek. Een andere woning kopen zit er dan wellicht niet in. Bovendien is de hypotheekrente slechts voor beperkte tijd aftrekbaar voor de vertrekkende partner.

Ook moeten er goede afspraken gemaakt worden over wie de lasten van de woning betaalt, en hoe om te gaan met het onderhoud etc.

Bij ons geen wachtlijst: binnen een week met elkaar aan tafel.

Hebben jullie een huurwoning?

Als jullie een woning huren, moet duidelijk worden of één van jullie beiden in de huurwoning mag blijven. In ieder geval moet de verhuurder ingelicht worden.

  • Komen jullie voor een sociale huurwoning in aanmerking?
  • Wat zijn de regels voor urgentie?
  • Is huren in de particuliere sector haalbaar?
  • Wanneer krijg ik huurtoeslag?

Jullie mediator weet van deze zaken af en kan jullie er veel meer over vertellen.

Bij ons geen wachtlijst: binnen een week met elkaar aan tafel.

Maak kennis met enkele van onze mediators

Altijd een mediator bij jou in de buurt.

Natasje Luijmes
Natasje Luijmes
Leeuwarden, Drachten, Heerenveen, Meppel, Sneek, Westerveld, Wolvega en Steenwijk.
Yvonne van Erp
Yvonne van Erp
Komt o.a. in Deurne, Asten, Someren, Helmond
Tineke Bouwhuis
Tineke Bouwhuis
Emmen, Zwolle, Hoogeveen, Kampen, Coevorden en Hardenberg.
Laury de Vries
Laury de Vries
Groningen, Haren, Assen, Leek, Hoogezand-Sappemeer, Veendam, Zuidhorn, Westerkwartier, Zuidhorn, Glimmen, Tynaarlo, Dokkum en Delfzijl.

Kies voor een MfN-mediator

Iedereen kan zichzelf aanbieden als bemiddelaar. Maar hoe weet je zeker dat je de juiste persoon kiest? Gelukkig is er een manier om de beste mediator te vinden: kies een MfN-mediator.

Deze titel is beschermd en kan alleen worden verkregen na het succesvol afronden van de opleiding en het examen tot geregistreerd mediator. Bovendien zijn MfN-mediators onderworpen aan onafhankelijk klacht- en tuchtrecht en moeten ze zich verplicht bij laten scholen. Er zijn ook gedragsregels opgesteld waar ze zich aan moeten houden.

Door te kiezen voor een MfN-mediator ben je verzekerd van onafhankelijkheid, kwaliteit, neutraliteit en vertrouwen. Een ander groot voordeel is dat de scheidingsprocedure vaak veel sneller verloopt dan wanneer je advocaten inschakelt.

3 redenen om voor een onafhankelijke adviseur te kiezen

Vele mediationpraktijken werken met een eigen hypotheekadviseur of -kantoor. Dat heeft als voordeel dat alles onder één dak aangeboden kan worden. Wij kiezen daar niet voor. Wij vinden dat een mediator onafhankelijk dient te zijn en dat het alleen zijn taak is jullie te begeleiden bij het maken van keuzes.Dat heeft te maken met het volgende:

  1. Wij werken samen met alle onafhankelijke hypotheek- en financieel adviseurs. Zo is er voor jullie altijd een adviseur die bij jullie past en goed op jullie persoonlijke situatie kan inspelen.
  2. Er is niet één hypotheekadviseur die intermediair kan zijn voor alle banken en instellingen. Dat betekent dat het soms beter is om meer dan één hypotheekadviseur te raadplegen.
  3. Misschien heb je gewoon goede ervaringen met je eigen contactpersoon bij een bank of hypotheekadviseur. Of weet je ervan via vrienden of vanuit het verleden. Als dat vertrouwd voelt, waarom dan gebruik maken van een ander?

Met deze benadering helpen we jullie op weg de keuzes te maken die recht doen aan de situatie en die bij jullie past!

Bij ons geen wachtlijst: binnen een week met elkaar aan tafel.

Veelgestelde vragen over scheiden en de woning

  1. Wat gebeurt er met ons huis tijdens de scheiding?

  2. Kan een van ons in het huis blijven wonen na de scheiding?

  3. Wat gebeurt er als we een gezamenlijke hypotheek hebben?

  4. Hoe wordt er om gegaan met een overwaarde of restschuld van de woning bij scheiding?

  5. Hoe kan een mediator helpen bij het scheiden en de woning?

Goed om te weten

Wat wij jullie bieden

  • Kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • All-in prijzen
  • 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar
  • Een eigen advocaat
  • Begeleiding van a tot z

Veelgestelde vragen

Hebben jullie vragen over jullie situatie? Lees meer over onze dienstverlening of neem vrijblijvend contact met ons op.

Scheiden in 5 stappen

Om het proces zo duidelijk en inzichtelijk voor jullie te maken, werken we bij Bmiddl.nl met ons 5 stappenplan.

  • Stap 1: kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • Stap 2: zaken regelen
  • Stap 3: het belang van de kinderen
  • Stap 4: vastlegging
  • Stap 5: afronding

Lees meer over ons stappenplan >

Stel een vraag

Heb je een vraag of willen jullie vrijblijvend met een van onze mediators kennismaken?
Laat dan je bericht hieronder achter.

    • Binnen 1 week een eerste afspraak.
    • Volledige begeleiding.
    • Alleen ervaren mediators
    • Kwaliteit en maatwerk.