Beoordeeld met een 9.4 door Klantenvertellen.nl

Toepassing van EFT in echtscheidingsmediation

8 januari 2021

Als echtscheidingsmediator helpen wij mensen om goed uit elkaar te gaan. Hierbij is naast het financiële stuk ook alle ruimte voor het emotionele aspect. Om mensen nog beter te kunnen begeleiden, zijn de mediators van Bmiddl doorlopend bezig met studie en training, en momenteel is een aantal van ons bezig met training in de toepassing van technieken uit de EFT.

EFT staat voor Emotionally Focused Therapy en is bedacht en uitgewerkt door de Canadese hoogleraar en psycholoog Sue Johnson. EFT richt zich op jullie onderliggende emoties en behoeftes, waardoor je leert om elkaars en je eigen gevoelens en angsten beter te begrijpen. Hierdoor kan er weer begrip voor elkaar ontstaan en kan de verbinding worden hersteld.

Deze vorm wordt veel toegepast in relatietherapie, waarbij de partners als doel hebben de relatie te herstellen.

Uit deze bewezen vorm van relatietherapie is gebleken dat EFT ook kan helpen tijdens een scheidingsproces, en mensen kan helpen op een volwassen manier afscheid van elkaar nemen als partners en een start te maken van een nieuwe relatie als ouders.

Ervaring met EFT

Onze MfN-registermediator Laury vertelt hieronder over haar ervaring op het gebied van EFT-toepassing in een mediationproces.

“Eefje en Koos zijn ruim een jaar uit elkaar. Ze hebben samen twee jongens van 15 en 16. Tijdens de scheiding hebben ze samen een ouderschapsplan opgesteld, met hierin onder andere afspraken over de zorgverdeling. Afgelopen zomer is het geëscaleerd tussen Koos en de oudste zoon, waarbij Koos zijn zoon een klap heeft gegeven. Koos heeft hier vreselijk veel spijt van en is in therapie gegaan om te onderzoeken waar zijn woede-uitbarstingen vandaan komen, want dit was niet de eerste keer dat hij erg boos is geworden.

Inmiddels zijn we een half jaar verder en hebben Koos en Eefje contact met mij gezocht omdat zij op geen enkele manier zonder ruzie kunnen praten over de ontstane situatie. Koos heeft zijn zoon al een half jaar niet meer gezien, en heeft hier veel verdriet van. Tijdens het gesprek zie ik weinig begrip voor elkaar, en het vertrouwen in elkaar ontbreekt. Koos verwijt Eefje dat zij er te weinig aan doet om de zoon aan te sporen het contact te herstellen. Eefje voelt zich hierdoor aangevallen en bestrijdt dat dit het geval is. Als ik ze uitleg dat er nu niet meteen een pasklare oplossing is, en dat ze eerst weer naar elkaar moeten gaan luisteren, zie ik eerst weerstand. Ik besluit het toch te proberen, en laat ze beiden vertellen welke gevoelens ze ervaren. Ik leg ze uit dat het belangrijk is dat ze elkaar niet in de rede vallen, en dat ze proberen echt te luisteren naar elkaar.

Koos vertelt dat hij zich vreselijk schuldig voelt, en zijn zoon ontzettend mist. Hij kan er niet met Eefje over praten, want zij zegt steeds dat ze vindt dat ze haar zoon niet kan dwingen. Eefje wordt tijdens het gesprek emotioneel, met dikke tranen in de ogen vertelt ze over haar angst. De angst dat Koos opnieuw heel boos wordt en misschien wel weer uithaalt. Door haar vragen te stellen en op deze angst dieper in te gaan, probeer ik bij Koos begrip te krijgen voor de angst van Eefje. Ze wil haar kinderen beschermen, en vindt het belangrijk dat zij juist nu een veilige basis hebben. Deze hebben ze bij haar, en als ze haar zoon teveel aanspoort met zijn vader te gaan praten, dan is ze bang dat hij zich bij haar ook niet meer veilig voelt.

Het is voor Koos belangrijke informatie. Hij kan nu erkenning geven aan Eefje voor haar gevoel. Ze kunnen nu weer met meer begrip voor elkaar praten over hoe ze dit kunnen gaan aanpakken. Samen, als ouders, en als een team.

Eefje heb ik laten inzien dat ze misschien haar angst onbewust op haar zoon projecteert. Als zij zelf weer meer vertrouwen in Koos terugkrijgt, en ziet dat hij zijn best doet om niet meer boos te reageren, kan ze dit ook op haar zoon overbrengen.

Nadat we twee uur hebben gepraat, besluit ik dat het genoeg is voor deze keer. Er is een begin gemaakt, en er is nog een weg te gaan voordat heel voorzichtig het contact tussen Koos en zijn zoon weer kan worden opgebouwd. Maar ze hebben weer een beetje vertrouwen in elkaar, en met mijn hulp gaan ze dit de komende tijd hopelijk verder opbouwen.”

Neem contact op met Bmiddl.nl

Benieuwd of een mediator van Bmiddl.nl iets voor jullie kan betekenen? Neem gerust contact met ons op bij vragen over begeleiding tijdens en na de scheiding. Neem telefonisch contact met ons op via 085 1302515 of vul onderstaand contactformulier in. Je ontvangt zo snel mogelijk een reactie van ons.

Deel dit bericht

    • Binnen 1 week een eerste afspraak.
    • Volledige begeleiding.
    • Alleen ervaren mediators
    • Kwaliteit en maatwerk.